Ga naar main content

Weer een jaar verder - Dag van de Ondernemer 2022

Confetti voor alle ondernemers vandaag 18/11/2022 op de Dag van de Ondernemer. Van de mannen die onze gas doen branden tot de vrouwen waaraan jij je bikinilijn (en gossip) kan toevertrouwen. 

Voor mij is dit vooral een dag om even stil te staan. Bij de ongekende hoogtes van het afgelopen jaar. Bij de rauwe emoties gelinkt aan moeilijke momenten. 

Sit back & hold tight. Dan neem ik je mee op het rollercoaster ritje doorheen mijn hoofd.

Flashback naar eind 2021

Eind vorig jaar was Corona nog vollebak aanwezig. Voor ons een heel drukke periode. Bedrijven wilden hun thuiswerkers bedanken. Ze laten voelen dat ze opgemerkt werden. Ze bestelden massaal cadeaupakketten. En wij? Wij renden ons de benen vanonder ons lijf. Gaan met die B2B banaan!

Plus… er werden ook veel - héél veel - cadeaus voor Sinterklaas, Kerstmis & Nieuwjaar besteld. Dankbaar en oh zo blij!

Het besef “Ze vinden steeds meer de weg naar ons. Yess, ook Mamzel wordt opgemerkt!” Dat kwam binnen.

Oplossingen bedenken voor er problemen zijn

Mijn eerste gedachte in 2022: “Gaat het dit jaar goed gaan?” 

Ik hoor het u al denken “Hoezo? Jullie hadden toch nog maar net geknald?!” Tja, zo gaat dat dus in mijn hoofd. Niks is vanzelfsprekend. Alleen dat ik niet wil blijven stilstaan. Ik wil blijven vernieuwen, verrassen en… vooruit gaan. Liefst als een hogesnelheidstrein. 

Is dat vermoeiend? Het zal wel zijn! Elke dag diep nadenken. Oplossingen bedenken nog voor er problemen zijn. Anticiperen. Het kost me veel energie, en soms komt een pijnlijke schouder, maag of hoest u dat wel zeggen. Maar vooral geeft het ook energie, zo'n fijne, instant resultaten halen met het team. Dat geeft voldoening.

Voel ik me daardoor vaak onrustig? Ge moogt gerust zijn. Gelukkig heb ik van nature uit een nieuwsgierige neus. Zie ik in alles eerst en vooral een uitdaging. Om het beter te doen. Om te leren.

Kim
Anticiperen geeft veel energie. Zo'n fijne, instant resultaten halen met het team, dat geeft voldoening. Kim

Overwinteren in Portugal

Begin 2022 (2 jaar na de start van mijn behandeling) zat m’n energieniveau niet goed. Kreeg ik bovendien de donkere winter op mijn kop. Ook die kwam binnen, miljaar! Ik wilde even in mijn veilige bolster kruipen. Weg van iedereen. Ja, zelfs van dat warme nest met mijn 2 fantastische mannen. 

Mijne bolster vond ik in Portugal. Zon, zee en vitamine D. En dat een maand lang. Precies wat ik nodig had. De bedoeling was om er non-actief te gaan.

In realiteit zat dat net iets anders. Eender waar in de wereld ik ben, blijf ik betrokken bij mijn gezin én bij Mamzel.

Vertragen is ook helemaal niet zo simpel als je ervoor op 300% draaide (weet je nog, die trein). Ik las exact 1 boek op 1 maand tijd. Ongelooflijk? Niet als er geen ene zin voorbij kan gaan zonder ook 10 gedachten te laten passeren. That’s me. 

De eerste 3 weken lukte dat rusten niet zo goed. Wat wel vlot ging was teksten schrijven & vanalles testen voor de nieuwe website. Ahja, die waren we toen ook al enkele maanden aan het voorbereiden! In week 4 slaagde ik er eindelijk in om los te laten. En toen was het alweer tijd om naar huis te gaan. Maar die tijd weg van alles, deed deugd. Het waren weer even magjes in plaats van moetjes.

Kertstmis x 3

Weer thuis. De vitesse terug op topsnelheid. Want… onze nieuwe website ging live

De lancering was een bijzondere ervaring. Eentje die we samen met Yappa beleefden. Allemaal vroeg uit de veren (zéér uitzonderlijk) om samen koffiekoeken te smullen, te klinken op de site en even te genieten van een rustmomentje. Lang duurde dat niet. Marlies riep plots dat er vanalles gaande was op de site. Ja wadde, een stormloop!

Jullie verwondering stroomde binnen via berichten. Al die features die voor ons alweer als “normaal” voelden, waren voor jullie gloednieuw, uniek en vooral kei plezant! Jullie feedback voelde als Kerstmis x 3 voor ons.

Doordat we er de hele tijd zo met onze neus bovenop zitten, beseffen we niet altijd welk positief spoor we achterlaten. Jullie reactie op de nieuwe site: “Wauw, goed bezig!” deed deugd. Top, ze zien wat we doen en ze houden ervan.

Trofee x 3

In de zomer volgden de nominaties van Safeshops (customer friendliness  & e-commerce personality of the year). Even later ook die van Digital Champs (webshop beleving).

Fantastisch natuurlijk. Maar vooral spannend. Bovenop een jury zou ook de klant zelf zijn gedacht mogen zeggen. Zijn ze nog altijd zo zot van ons? Doen we het nog altijd goed? 

De ontlading volgde in oktober. Toen kregen we niet 1, niet 2 maar 3 trofeeën. De bevestiging dat we nog steeds mensen blij maken. Héérlijk.

Ik had gevochten voor mijn leven en dat van Mamzel en ik werd er persoonlijk voor op het podium gezet. “Doorzetting en inspiratie” wauw, wat een mooi moment was dat.

Energiegevers

Lien is er dit jaar ook bij gekomen. Wat een zoektocht om iemand te vinden die bij Mamzel past. Die ook in ene hete adem aanvoelt wat ik voel en bedoel. Die dat dan kan brengen, schrijven, in beeld brengen...

Vandaag is het dan wel de Dag vd Ondernemer maar ik vind het eens zo belangrijk dat ik me omring met mensen die me energie geven. Wat geeft me energie? Mensen die dingen vastpakken, die ondernemend ingesteld zijn.

Ze moeten niet alles zien wat ik zie natuurlijk, die verwachting heb ik al losgelaten met de tijd. Maar het zorgt ervoor dat ik voel dat ik dit niet alléén draag en dat heb je als ondernemer zeker nodig in je team. Zowel op de bureau als in het pakjes maken, logistieke gedeelte. Mijn team dat ik rondom me heb gebouwd, zij zitten ook in met Mamzel maar evengoed met mij als mens. 

Waar staan we nu?

Aan de vooravond van de gezelligste drukte van het jaar, zalig! Die is welkom want ook nu blijft de ene uitdaging na de andere ons om de oren slaan. Door de oorlog en energiecrisis die er ook bij ons inhakt, komen de angstzenuwen af en toe opspelen. De energie die je dan nodig hebt om jezelf op te peppen en er elke dag te staan… die kost al even veel als de gas.

Maar dan kijken we weer heel even achterom, naar wat we wél alweer allemaal bereikt hebben dit jaar. Die investering in de nieuwe webshop, in een nieuw Mamzel, we hebben het toch maar gedaan.

Hoe gaat het nu met jou?

Ook zat er dit jaar nog 4 x een bezoekje aan de oncoloog tussen voor een check-up. 

Telkens toch een emotionele rollercoaster. Vanaf dat je die afspraak in je agenda ziet staan, speelt dat meteen weer mee in je emoties. Je bereidt je onbewust alweer voor op slecht nieuws. Flashback naar dat moment waarop ze tegen een gezond mens zeggen dat het NIET goed was. 

Op het puntje van de stoel zit ik dan. Tot het moment waarop ze zeggen dat de tumormarkers ok zijn. Pas dan zak ik een beetje achteruit.

Ik zal je verklappen: je bent dan enorm dankbaar dat alles goed is, maar je voelt ook weer dat het energie kost om de wereld ‘gezond’ in te stappen. Die bescherming van het ziekenhuis, weer uit komen. Heel gek. Het vergt heel wat mentale veerkracht telkens. (Shoutout naar iedere ex-kankerpatient: het blijft jaren later een enorme impact hebben op alles)

Fysiek ben ik niet die Kim van ervoor. Tijdens de behandeling vind je dat normaal en aanvaard je dat makkelijk. 2 jaar later, niet helemaal, want je wil niks liever dan weer de oude zijn. Maar dat ben je niet. De vermoeidheid die er is en de vraag vanwaar het komt… ah ja… dat.

Als de controle er weer aankomt, komen allerlei klachten, pijntjes, paniek. De confrontatie geeft stress. Ik klamp me dan nog meer vast aan Mamzel omdat ik daar elke dag mooie en fijne dingen kan doen. 

Wat zou je doen als je géén ondernemer was?

Soms zeg ik ook wel eens dat ik aan de kassa van de Delhaize zou willen gaan zitten, gewoon scannen. Lekker babbeltje slaan met de mensen. Dag en bedankt, tot de volgende keer… Maar na 3 dagen denk ik dat ik het spel daar ga overnemen en alles ga herorganiseren… dus ja, het bloed kruipt waar het niet… :) 

Dus laten we maar gewoon lekker verder mamzellen. 

En een dikke duim aan alle ondernemers in het land. 't Is niet altijd gemakkelijk maar wel plezant en enorm boeiend!

Veel liefs, Kim xxx