Terug naar blogoverzicht

Jacqueline & Compote: met de hand & heel veel liefde gemaakt

'Dromen dromen en ze dan achterna': een quote die geldt voor zo goed als elke ondernemer. Zo ook Annelies Verschaeren. Deze Antwerpse creatieveling heeft een passie voor vormen en kleur en dat hebben we geweten bij Mamzel! Haar juwelencollectie biedt voor ieder wat wils. 

Annelies Verschaeren

“Studeren was niet zo mijn ding. Ik voelde al vrij snel de drang om zelf iets op te starten en mijn eigen ding te doen. Wat dat precies moest zijn, wist ik echter nog niet zo goed. Na een vijf weken lange reis naar New York hakte ik de knoop door en stopte ik met mijn studies. Ik zocht een job om financieel te kunnen overleven terwijl ik mijn eigen zaak startte aan mijn keukentafel in een veel te klein appartementje. Ik raakte toevallig aan de praat met een leuk winkeltje in de 9 straatjes van Amsterdam. Nog voor ik een site had en het goed en wel besefte, verkocht ik er mijn eerste reeks. Nu, 6 jaar later, is dit mijn hoofdberoep."

Inspiratiebronnen

"Ik ben een fervente Instagrammer en Pinterest is één van mijn favoriete apps. Ik ben er dan ook van overtuigd dat ik mij daar onbewust laat inspireren, al heb ik een grote angst om andere merken te 'kopiëren'. Daarom kijk ik het liefst zo weinig mogelijk naar andere juwelenmerken maar surf ik vaak naar kleuren of vormen. Offline raak ik geïnspireerd door dagdagelijkse zaken die mijn pad kruisen. Daar neem ik dan een foto van om er later mijn kleurenpallet op te baseren."

Trendvolger of trendsetter?

"Ik zal mezelf nooit een trendsetter noemen want ik ben van mening dat alles al bestaat en alles ook ooit terugkomt. Grote modemerken inspireren zich bijvoorbeeld door de jaren '80 en '90 en stoppen die fashion trends in een hedendaags jasje. Toen ik nog studeerde zeiden mijn leerkrachten steeds 'copy and improve', en ik denk dat we dat allemaal een beetje doen. Het is niet evident om met iets revolutionairs voor de dag te komen. Toch probeer ik me te onderscheiden van de rest door kleuren te combineren die niet vanzelfsprekend zijn: het contrast opzoeken en toch niet voor het evidente gaan (zoals groen en rood)."

Handwerk

"Mijn collecties zijn een combinatie van handwerk en nieuwe technologie, 3D-printing. Mijn kralen laat ik printen bij een jonge ondernemer in Gent. Elke kraal werkt hij af met de hand. Bestel ik 500 vormen? Tja, dan heeft hij wel wat werk voor de boeg. Zodra ik ze ontvang in mijn atelier, schilder ik elke kraal met de hand. Daarna stel ik elk juweel handmatig samen. Men heeft me al vaker gezegd dat ik dit productieproces uit handen moet geven of volledig moet laten digitaliseren, maar dat kan ik gewoonweg niet. Ik doe het veel te graag!"

Materiaal

"De 3D-geprinte kralen zijn gemaakt uit composiet. De bijzondere mengeling van verschillende soorten kalksteen wordt vermaald tot poeder en samen met een epoxy hars geprint. Enkele jaren geleden produceerde ik mijn juwelen met houten kralen, maar dat beperkte de creatieve mogelijkheden. Bovendien was dat productieproces nog arbeidsintensiever."

Favoriet

"Mijn favoriete stuk komt uit de HEXAGONE collectie: de ketting in aubergine-roze-grijs zou ik wel elke dag willen aandoen! Aubergine is dan ook mijn lievelingskleur. Maar hey, dat is dan weer een voordeel als je zelf juwelen ontwerpt: ik kan elke dag iets nieuws dragen."

Jacqueline&Compote x Mamzel

"Mamzel gaf mij de kans om van mijn droom mijn beroep te maken. Toen onze samenwerking beklonken was, heb ik mijn administratieve job vaarwel gezegd. Ik hakte de knoop door en ga nu 100% voor Jacqueline&Compote. Ik hou van Mamzels bedrijfsvisie: daardoor belandt mijn collectie in de huiskamer van mensen die ik anders nooit zou kunnen bereiken. De mamzellen vertellen de klanten precies vanwaar het product komt, met welke intenties het gemaakt werd, ... Dat is zo'n grote meerwaarde. Zeker voor een klein bedrijf zoals dat van mij. Bovendien ben ik altijd zeer selectief geweest in de keuze van mijn verkooppunten. Ik wil dat mijn verkoopspartners geloven in mij, mijn merk, mijn verhaal en mijn product. Wat Mamzel betreft, klopt dat plaatje helemaal!"

Mamzel
Volgende blogbericht Het JA IK WIL spel: boek je mamzelparty en val in de prijzen!