Terug naar blogoverzicht

"Ik begin stilaan met stiekem ja te zeggen op de dingen die ik graag wil..."

Afgelopen zaterdag organiseerden we een infodag voor kandidaat mamzellen. En zoals steeds informeer ik dan graag naar wat de mensen drijft om in het mamzelverhaal te stappen. Op welk punt sta je in je leven? En wat hoop je te vinden als mamzel? Ik was echt blij met de dames die aan onze tafel zaten en meteen openhartig vertelden wie ze waren en wat hen tot bij ons bracht. Elk verhaal is anders en elke persoon legt een eigen weg af. Een van de dames (hooggeschoold, boeiende job, dertiger, mama van 2, getrouwd) besloot nadat ze haar situatie had verteld met volgende zin (letterlijk): "Ik kom mij informeren om mamzel te worden omdat ik op een punt gekomen ben dat ik stilaan begin met stiekem ja te zeggen op de dingen die IK graag wil".

"Ik begin stilaan met stiekem ja te zeggen op de dingen die ik graag wil...."Deze zin spookt sindsdien door mijn hoofd.

Ik ben nu al 10 jaar zaakvoerder bij Mamzel en durf te zeggen dat ik ondertussen ervaringsdeskundige ben als het gaat over zoekende vrouwen. Vrouwen die iets meer uit het leven willen halen, zich willen ontplooien, meer voldoening en plezier zoeken, passen erg goed in ons plaatje. Ik heb al vaak de strijd van kortbij meegemaakt om dan ook daadwerkelijk te doen wat ze graag willen doen. Het vraagt durf om aan dit mamzelavontuur te beginnen. Want je moet jezelf verkopen. Je moet je leven organiseren zodat er voldoende tijd vrij is om mamzelparty's te doen. Dat betekent keuzes maken. Keuzes maken voor iets waar jij plezier aan beleeft. Waarvoor je moet kunnen en ook willen rekenen op begrip van je partner en kinderen. 

En laat dat net zo moeilijk zijn voor veel vrouwen. Dingen doen omdat jij ze leuk vindt en alleen daarom. Voor een keer niet zorgen dat de rest het goed heeft. Durven vooraan te gaan staan. 'All eyes on us' als we aan het schitteren zijn. Zijn we niet te opdringerig? Doen we niemand te kort? Wat gaat x vinden als we ons huishouden niet toppie geregeld hebben? We zijn in het jaar 2017. Vrouwen mogen al heel lang stemmen en studeren en alles wat je je kan inbeelden. En toch is er nog zoveel schroom om voluit je sterke vrouwelijke zelf te zijn.

De afgelopen 10 jaar waren voor mij super leerrijk omdat ik voortdurend en nog elke dag opnieuw mijn eigen angsten en twijfels moet overwinnen als ik stappen vooruit wil zetten. Ik vind het fantastisch om de mamzellen te zien groeien en openbloeien. Ik heb ook al vaak gevloekt als iemand met alle potentieel om een topmamzel te zijn ermee stopt omdat ze niet luid genoeg 'JA' durft te zeggen tegen de dingen die ze graag doet.

Hoewel Mamzel in de eerste plaats focust op blijheid, kan ik niet anders dan dit in een bredere context van de hele maatschappij te zien. Ik durf het bruggetje te maken met de hele #metoo-beweging. Niet luid en duidelijk genoeg 'NEE' durven zeggen is de andere uiting van niet luid genoeg volmondig 'JA' durven zeggen.

Dus vrouwen, sta meer stil bij wat jullie echt zelf willen. En durf daar vervolgens ook echt voor te gaan. Ik ben er van overtuigd dat je daar zelf gelukkiger van wordt. Je zal regelmatig je zaak moeten verdedigen. Je zal niet altijd lief voor iedereen kunnen zijn. Jij moet misschien nog wennen aan je eigen stem. Het is normaal dat je omgeving daar ook aan moet wennen. Maar als zij zien dat jij gaat stralen, lukt dat wel. Indien niet, mag je je vragen stellen of je niet beter van omgeving kan veranderen. Durf in beweging te komen in de richting waar jij uit wilt. Je moet nog niet weten waar het precies naar toe gaat om aan die weg te beginnen.

Jij dacht misschien dat Mamzel ging over plezante avonden met mooie bezielde producten?  100% juist! Maar het is ook een fantastische oefening voor sterke vrouwen en ook mannen die zichzelf willen uitdagen. Het is een continue leerschool om 'JA' te zeggen tegen datgene dat jou blij maakt.

#krachtvanzacht #meerdanalleenwinkeltjespelen #goestingommeetedoen?

ZaakvoersterKim Hardy
Volgende blogbericht Succesplanner: hoe creëer jij je eigen succesverhaal?